vineri, 5 august 2016

Termeni generali


Student: Sandu Elena 
1.   Agricultura = Ramurã a economiei nationale care cuprinde cultivarea pãmântului si cresterea animalelor;
2.   Management = 1) Ansamblul activitatilor de organizare, conducere si gestiune a întreprinderilor. 2) stiinta organizãrii si conducerii întreprinderilor.
3.   Inginerie geneticã = modificare a structurii genetice a unui organism prin introducerea de gene noi, aparþinând unor organisme din aceeasi specie sau din specii diferite, prin inserarea de gene sintetizate artificial sau prin reorganizarea materialului genetic propriu
4.   Cooperativa = 1. Organizaþie economicã formatã prin asocierea liber consimþitã a unui grup de persoane (mici producãtori, meseriaºi, consumatori), pentru producerea, cumpãrarea, desfacerea în comun a unor produse, pentru acordarea de credite sau pentru prestarea unor servicii. ◊ (În trecut) Cooperativã Agricolã de Productie = unitate economicã socialistã autonomã, realizatã prin asocierea þãrãnimii, bazata pe proprietatea cooperatistã asupra mijloacelor de producþie ºi a producþiei. Cooperativã meºteºugãreascã = unitate economicã autonomã, în care se uneºte de bunãvoie un grup de meseriaºi pentru a lucra în comun cu mijloace aduse de ei în proprietate comunã sau cumpãrate în comun. 2. (Concr.) Magazin de desfacere al unei organizaþii cooperatiste de consum sau de producþie.
5.   Dezvoltare rurala = procesul de dezvoltare a satelor si comunelor
6.   Agronomie = Complex de stiinte care cuprinde totalitatea cunostinþelor teoretice ºi practice referitoare la producþia agricolã.
7.   Sol =1. Strat afânat, moale ºi friabil de la suprafaþa scoarþei pãmânteºti, care (împreunã cu atmosfera din jur) constituie mediul de viaþã al plantelor; suprafaþa pãmântului; p. ext. pãmânt, teren
8.   Teren =. 1) Întindere de pãmânt (delimitatã în functie de relief); portiune de pãmânt. A pregati ~ul a face lucrãri pregatitoare înainte de a întreprinde ceva.
9.   Arabil (despre pãmânt) = Care poate fi arat si cultivat; bun pentru arat si cultivat.
10.                Plante de culturã = plante cultivate de om pentru folosul pe care îl aduc. ♦ Teren cultivat cu un anumit fel de plante. ♦ Creºtere, prãsire a unor animale. Cultura viermilor de mãtase. 3. Creºtere, în laborator, a bacteriilor; colonie de bacterii obþinutã pe aceastã cale.
11.                Graminee = Familie de plante monocotiledonate, cu tulpina înaltã (în noduri ºi internoduri), cu frunze înguste, liniare, ºi cu inflorescenþã în formã de spic (reprezentanþi: porumbul, grâul, secara etc.). 2) Plantã din aceastã familie.
12.                Leguminoasa = 1) la pl. Familie de plante erbacee cu fructul pãstaie, cultivate ca plante alimentare, furajere, medicinale sau industriale (reprezentanþi: fasolea, mazãrea, soia etc.). 2) Plantã din aceastã familie.
13.                Cultiva = 1.A lucra pãmântul spre a-1 face sã dea roade. ♦ A semãna plante; a îngrijii ºi a recolta plante agricole. 2A se ocupa cu râvnã de ceva; a face sã creascã, sã se dezvolte. ♦ A cãuta sã câºtige sau sã menþinã prietenia, bunãvoinþa, încrederea cuiva.
14.                Irigatie = Ansamblu de lucrãri de îmbunãtãþiri funciare care asigurã aprovizionarea dirijatã cu apã a culturilor agricole în vederea sporirii productivitãþii
15.                Funciar =Care se referã la proprietatea particularã asupra pãmântului sau la averi imobiliare.
16.                Fond funciar = totalitatea suprafeþelor de teren aflate între graniþele unei þãri, unei unitãþi administrativ-teritoriale sau ale unei unitãþi agricole.
17.                 Impozit funciar = impozit pe care îl plãteºte cineva pentru un teren care se aflã în proprietatea sa.
18.                Carte funciarã = registru oficial în care se inventariazã toate proprietãþile de pãmânt individuale din cuprinsul unei regiuni, menþionându-se numele proprietarului, suprafaþa terenului ºi vecinãtãþile
19.                Agricol =Care þine de agricultura , care se referã la agriculturã; folosit în agriculturã.
20.                An agricol = perioadã de timp cuprinsã între începutul muncilor agricole de toamnã, care privesc recolta anului urmãtor, ºi strângerea recoltei din anul în curs.
21.                Taran= Persoanã care locuieºte în mediul rural avand ca ocupaþie principalã agricultura  ºi creºterea animalelor; persoanã care face parte din taranime sãtean.
22.                Pajiste = Loc acoperit cu iarbã (mãruntã ºi deasã), folositã ca nutreþ sau pentru pãºunat; vegetaþie ierboasã care acoperã acest loc.
23.                Nutret = Nume dat plantelor recoltate care servesc ca hranã animalelor domestice erbivore; hrana animalelor erbivore constituitã din aceste plante; furaj.
24.                Bovina = Subfamilie de rumegãtoare din care fac parte vitele cornute mari (reprezentant: boul).
25.                 Cabaline = Familie de mamifere de talie mare, domestice (reprezentant: calul).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu