vineri, 5 august 2016

Termeni generali 2

Student:  Margarint Corina 
1)      AGRICULTÚRÃ = Cultivare a pãmântului. 2. Ramurã a producþiei materiale care are ca obiect cultura plantelor ºi creºterea animalelor în vederea obþinerii unor produse alimentare ºi a unor materii prime; totalitatea lucrãrilor ºi a metodelor întrebuinþate în acest scop. 2)
2)       BOVÍNà =  Subfamilie de rumegãtoare din care fac parte vitele cornute mari (reprezentant: boul). 2) Animal din aceastã subfamilie. 
3)       MANAGEMENT  =  Activitatea ºi arta de a conduce. 2. Ansamblul activitãþilor de organizare, de conducere ºi de gestiune a întreprinderilor. 3. ªtiinþa ºi tehnica organizãrii ºi conducerii unei întreprinderi.
4)      CABALÍN  =  1. Denumire ºtiinþificã genericã datã cailor. 2. Adj. Care aparþine cailor, privitor la cai; cavalin. Rasã cabalinã.
5)      PESTICÍD  =  pesticide Substanþã chimicã cu toxicitate mare folositã în angriculturã pentru distrugerea dãunãtorilor. Substanþã pesticidã.
6)      INSECTICÍD  = insecticide. 1. Adj. Care ucide insectele dãunãtoare sau parazite. 2. S.n. Substanþã chimicã, naturalã sau sinteticã, folositã pentru combaterea insectelor dãunãtoare sau parazite. ◊ Insecticid remanent = substanþã toxicã care persistã un timp oarecare dupã aplicare, acþionând în continuare asupra insectelor.
7)      FURÁJ  = Produs de origine vegetalã, animalã sau mineralã, folosit pentru hrana vitelor; nutreþ, masã verde. ◊ Furaje combinate – nutreþuri complexe obþinute pe cale industrialã, prin amestecarea diferitelor leguminoase, concentrate, reziduuri industriale, sãruri minerale etc., prezentate sub formã de uruialã ºi de granule.
8)      FUNGICÍD  =  Substanþã care se utilizeazã pentru combaterea ciupercilor vãtãmãtoare plantelor.
9)      ÎNGRêÃMẤNT  = Gunoi organic, bãligar de vite sau produs mineral, folosite pentru a mãri fertilitatea solului agricol.
10)  UTILÁJ  = Totalitatea uneltelor, aparatelor, maºinilor etc. necesare pentru efectuarea unei anumite lucrãri sau pentru asigurarea procesului de lucru într-o întreprindere, într-un laborator etc.
11)  BURUIÁNà = 1) Orice plantã erbacee necultivatã, care creºte pe terenuri cultivate ºi dãuneazã culturilor agricole. 2) reg. Nume generic dat mai multor plante erbacee comestibile cultivate; verdeaþã. ◊ ~ de leac buruianã folositã în medicina popularã ºi în farmaceuticã; plantã medicinalã. [G.-D. buruienii;
12)  HORTICULTÚRÃ = Ramurã a agriculturii care se ocupã cu studiul metodelor de cultivare a pomilor, a arbuºtilor fructiferi ºi decorativi, a plantelor leguminoase ºi a florilor.
13)  GRAMINÉE 1) la pl. Familie de plante monocotiledonate, cu tulpina înaltã (în noduri ºi internoduri), cu frunze înguste, liniare, ºi cu inflorescenþã în formã de spic (reprezentanþi: porumbul, grâul, secara etc.). 2) Plantã din aceastã familie.
14)  AMENDAMÉNT  = Operaþie de îmbunãtãþire a proprietãþilor fizice ale solului cultivat, în vederea obþinerii unor recolte sporite. ♦ Substanþã care se încorporeazã în sol pentru a schimba unele însuºiri nefavorabile ale acestuia, în vederea îmbunãtãþirii condiþiilor de nutriþie a plantelor.
15)  FITOTEHNÍE =ştiinţă care se ocupă cu tehnica culturii plantelor agricole, în scopul obþinerii unei producþii cât mai bogate ºi de calitate superioarã.
16)  FUNCIÁR = Care se referã la proprietatea particularã asupra pãmântului sau la averi imobiliare. ◊ Fond funciar = totalitatea suprafeþelor de teren aflate între graniþele unei þãri, unei unitãþi administrativ-teritoriale sau ale unei unitãþi agricole. Impozit funciar = impozit pe care îl plãteºte cineva pentru un teren care se aflã în proprietatea sa. Carte funciarã = registru oficial în care se inventariazã toate proprietãþile de pãmânt individuale din cuprinsul unei regiuni, menþionându-se numele proprietarului, suprafaþa terenului ºi vecinãtãþile; carte funduarã. ◊ Fig. Care aparþine naturii, firii cuiva; de bazã.
17)  GRÁPÃ  = Unealtã agricolã formatã dintr-un grãtar cu dinþi, cu discuri, cu roþi dinþate etc. sau dintr-o legãturã de mãrãcini, care serveºte la mãrunþirea, afânarea ºi netezirea pãmântului arat, la acoperirea seminþelor etc.; boroanã.
18)  PLUG  =  Unealtã agricolã cu tracþiune animalã sau mecanicã, folositã la arat, la dezmiriºtit etc.
19)  TREIERÃTOÁRE Maºinã agricolã pentru treieratul cerealelor; batozã. /a triera
20)  TERMINOLOGÍE = Totalitate a termenilor speciali folosiþi în ºtiinþã, tehnicã sau în alt domeniu de activitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu